Казанлък отбеляза 142 години от освобождението си от турско робство

На 8 януари Казанлък отбелязва 142 години от освобождението си от турско робство. Родолюбиви казанлъчани и гости почетоха паметната дата в двора на Девическия манастир „Свето Въведение Богородично“ пред паметника на загиналите 340 казанлъчани – жени, старци и деца, невинни жертви на османските орди на Сюлейман Паша.

Заупокойна молитва отслужиха казанлъшки свещеници, начело с архиерейския наместник отец Петко Мотев „да настани душите на преселилите се от нас раби, паднали за освобождението на Казанлък от турско робство“, молитва за Божия прошка за тях и вечната им памет. По традиция, духовниците преляха червено вино пред монумента в манастирския двор.

„Тук сме да се поклоним пред хилядите руски войни, български опълченци и цивилно население, които с кръвта си обезпечиха това освобождение.“, каза д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ пред събралото се множество. Той пропомни за гордостта, която представлява самият манастир: „Първата копка на „Свето Въведение Богородично“ е поставена 1857 г., точно 20 години преди обителта да се превърне в импровизиран бежански лагер, в голям военен лазарет и след това да посрещне освобождението на Казанлък на днешния ден.“

Д-р Маринов разказа за прочутите майстори работили по изографисването му – Петьо Ганин от Казанлък, Георги Данчов от Чирпан, шипкалиите Поп Павел и синът му Поп Никола… Всички те – съратници на Апостола на свободата.

Д-р Момчил Маринов разказа за януарските събития преди 142 години: „Казанлък е едва с една дванайста изгорени къщи, на фона на опожарена Стара Загора, Карлово, Калофер, Сопот. Седмица по-късно в Казанлък започват преговорите за освобождение между Русия и Османската империя. Гостите на честването чуха отново думите на Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята!“. Нека с този негов девиз да носим тази свобода в сърцето си, колкото и да сме критични към нея и да пребъде България!“, призова Момчил Маринов.

В кратката художествена програма участваха деца от музикалните паралелки на СУ „Екзарх Антим I“ с ръководител Марияна Мъгева  и ДГ№18 „Пчелица“.

Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и с поднасяне на цветя изразиха почитта си към загиналите руски воини и български опълченци за свободата на Казанлък.

Тържествата за Освобождението на Казанлък продължават и утре с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.

Честването уважиха Кметът Галина Стоянова, Областният управител на Стара Загора Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, заместник-кметове, общински съветници, патриотични организации, родолюбиви граждани, казанлъшки деца и ученици.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com