В състезание по професии в категории "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър млад хлебар - сладкар" ще мерят сили павелбанските ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. 


В тазгодишното състезание своето майсторство ще демонстрират ученици от 14 професионални гимназии в страната от различни градове - Сливен, Котел, Пловдив, Бургас, Несебър, Поморие, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Павел баня, Хисаря, Сопот, Асеновград и Ямбол.
По регламент учениците имат зададени параметри за това какво могат и какво не могат да използват в състезанието. Регламентът е утвърден от министъра на образованието в началото на тази годината. В хлебарството например, състезателите нямат право да използват готови украси. Те ще трябва сами да ги направят.  В това издание на състезанието "За най-добър готвач" младите виртуози в кухнята ще имат пълна свобода на готвене, единственото условие пред тях ще бъде в своите ястия да използват подправки характерни за региона, в който се провежда състезанието.
В състезанието учениците ще се оценяват от представители на Асоциациите на професионалните готвачи, сервитьори, бармани и хлебар-сладкари.
Наградите в състезанието са много атрактивни и дават добра мотивация на участниците. Победителите заели първите три места в състезанието е прием без приемен изпит в университет по хранителни технологии. Националният кръг на състезанието за най-добър готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар ще се проведе от 23 до 25 април 2015 г. в Пловдив като всяко училище ще се представи от ученик и ръководител.
Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката в партньорство с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи и Евро-Ток Интернационал.   

ДОЛИНА
- бр. 12 на в. "Долина"