В навечерието на 24 май - денят на славянската писменост и култура амбициозните и усмихнати журналисти от клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" решиха да срещнат читателите на вестник "Долина" със слънчевия и лъчезарен екип на общинска библиотека "Искра - екип от професионалисти, които аромата на книга е храната за тяхната душа. Ето как младите журналисти отпиха жадно от атмосферата на казанлъшката библиотека и какви отговори откриха специално за читателите на вестник "Долина":

продължава>

Талантливите писатели Гергана Богданова, Едже Солак и Венета Драгнева обраха наградите и аплодисментите на ежегодния националния конкурс "Пролет моя". Читалище "Никола Йонков Вапцаров - 1922" събра отличените участници в конкурса в събота в Столицата.

продължава>

Измина и месец март. Настъпи дългоочакваният ден, в който учениците от първи клас изучиха буквите и се разделиха със своето другарче Букварчето. Всички с нетърпение очакваха този празничен ден. Най-много се вълнуваха първокласниците. Ето какво споделиха  пред младите журналисти  Димитър Дюлгеров и Делян Христов от шести клас някои от най-нетърпеливите ден преди самия празник.

продължава>

В ДНА - Казанлък се извърши награждаването на отличилите се ученици в националните конкурси "Малките нашенци" (за рисунка) и "Присмехулници" (за хумористична литературна творба), във връзка с Чудомировите празници в края на миналия месец.

продължава>

Като че ли започна да отминава студената зима. С нея си отива и носталгията по топлото слънце и се ражда жаждата за нов, по-добър свят.
Дойде месец март. Сякаш започваме да се питаме дали с настъпването на пролетта ще дойде и така мечтания по-добър живот. Дали хората ще си отидат удовлетворени от площадите, дали ще искаме отново да сме в центъра на измислената сигурност и несъстоятелността да поемаме ежедневните си задължения.
Защото притъпени в безвремието и безхаберието на нетрезвомислещите, заличихме значителни празници като Трети март. Закичихме се отново с китайски мартеници за здраве и само след ден ги свалихме, под предлог, че сме видели щъркел - дори и на картинка. Защото жените се събраха на осми март - ей така, по женски, да се видят и да си поговорят, колко им е тежко да преживяват днес.

продължава>

В края на месец януари учениците от клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" се срещнаха в редакцията на вестник "Долина" със своите учители, колеги и приятели Яница Станчева и Радостина Байчева. Младите журналисти зададоха своите въпроси към истинските журналисти, професионалисти на най-четения и любим, не само на територията на Община Казанлък, но и на територията на общините Павел баня, Мъглиж и Николаево вестник "Долина". Ето какво попитаха младите жърналисти:

продължава>

Някак забързани в ежедневието не осъзнаваме как малките ни рожби стават тинейджъри - със своите мисли, проблеми… и страхове. Понякога не сме до тях да ги чуем и подкрепим, понякога е твърде късно, за да го направим. А понякога, покровителствайки ги, не даваме свободата и възможността да избират сами и да се учат от грешките си.
Днес ние учениците от клуб "Млад журналист" ще представим една майка по професия психолог, която споделя, че няма нищо по-красиво и истинско от детето. И че една усмивка на детето й осмисля деня и живота й.
За проблемите на съвременните подрастващи и за професията на психолога е днешната среща на Стела Тонева, Емилия Димова и Петя Соколова от шести клас, клуб "Млад журналист", при ОУ "Георги Кирков" с психолога на училището Боряна Стефанова.

продължава>

Рудолф Щайнер споделя : "Да се мисли, че въпросът за смисъла на живота би могъл да бъде формулиран в тези прости думи: "Какъв е смисълът на живота?" и би могъл да бъде разрешен с краткото твърдение: "това или онова е смисълът на живота", би значило да се направи голяма грешка. Никога по този начин не ще се постигне действителното и дълбоко значение на този въпрос, никога не ще може да се направи да възникне в духовете образът на всичко, величествено, тържествено, могъщо, което се крие зад него".
Все пак учениците от клуб "Млад журналист" решиха да споделят своето виждане по този въпрос. Представям без редакции от моя страна техните мнения.


Венета Драгнева, 7 клас: Много неща могат да осмислят човешкия живот, но в никакъв случай това не могат да бъдат материалните неща, които задоволяват желанията ни, но не ни правят истински щастливи. Всеки сам трябва да открие това, което му доставя удоволствие. При всички случаи обаче семейството и истинските приятели стоят в дъното на всичко. Те са хората, които винаги ни подкрепят и ни дават сила да продължим и да се борим с трудностите. За да запазим тези си отношения с тях ние трябва да им отвръщаме с разбиране, доверие, подкрепа и да им показваме обичта си ежедневно. 
Другите неща, които осмислят живота ни, трябва да открием сами. Може би най-сигурният начин да се почувстваме щастливи е този, да се опитаме да зарадваме с нещо околните. Това винаги може да ни направи доволни от себе си и удовлетворени. В смисъл на живота на много хора се превръщат изкуството, спорта или подпомагането на благотворителни организации. За всеки родител децата са смисълът на живота. Хората сами избират с какво да бъдат запомнени, но всички желаят да оставят следа след себе си, да бъдат запомнени с нещо хубаво и благородно, да бъдат специални. А най-сигурният начин да станеш специален за някого е да му отделиш поне един миг, да му подариш поне един малък жест или усмивка, която да запомни.
В заключение можем да кажем, че всеки сам трябва да открие това, което го прави щастлив, но взаимоотношенията между хората са най-важни. Трябва да ценим истинските приятели и да не забравяме малките жестове, които сме получили. Най-удовлетворяващото нещо е да знаеш, че си направил някого щастлив и това е най-лесният начин да знаеш, че животът ти  е имал смисъл.
Данаил Ефтимов, 6 клас: Смисълът на живота е да постигнем нещо в него. Например, от малки сме родени, ходим на училище, после на работа. На осемнадесет години трябва да поемем по своя път. Аз искам да стана диджей или готвач. Ако стана първото ще е много яко. Ако стана готвач също, защото ще имам всичко, което поискам. И с двете професии ще обиколя света, ще имам много нови приятели и много момичета.
Делян Христов, 6 клас: За мен смисълът на живота е да си безсмъртен. Искам  да стана малко по-дебел, да си купя лаптоп. Далеч в моето въображение искам да открия екзотичен остров и да си опитомя маймуна. Всичко това може да се случи, ако дойдат извънземни с едно око и три антенки. Маймуните ще носят чай на извънземните, а те ще ми готвят вкусни ястия. Гроздето ще е зелено, а колата - червена. Това е смисълът на живота - да помечтаеш малко, да се позабавляваш и да продължиш гордо напред, без да те е грижа какво ще се случи.
Христослав Загорчев, 6 клас: Според мен хората живеят, за да постигнат определена цел. Всеки е различен, някои са добри, други лоши. Моята цел в живота е да стана известен. За някои смисълът на живота е нещо чуждо и не го разбират. Не че и аз много знам, но всеки има съдба. И тази съдба ние можем да си я определим. Доста хора вярват в съдбата, аз също. Смисълът на живота е много труден за описване, малко хора го определят. За мен е това: всеки има цел и трябва да се потруди, за да я постигне!
Мариета Койчева, 7 клас: Имах една приятелка. Тя беше наркозависима. Преди да стане наркоманка тя беше бизнесмен. Имаше пари, слава и СМИСЪЛ В ЖИВОТА! Един ден отиде на парти. И тогава за първи път опита наркотиците, и постепенно стана зависима! Тя сама сподели с мен, че вече няма смисъл да продължава да живее, защото животът й няма смисъл.  Умря преди три месеца от свръхдоза. Моето заключение е, че няма смисъл в живота, когато се тровиш. Трябва да имаш цел. Тя имаше, имаше и добър живот, но го провали! Не трябва да проваляме живота си, защото той е само един, друг шанс нямаме!
Димитър Милев, 6 клас: За мен смисълът на живота е в приятелството, в семейството и в много други неща. Но за повечето хора всеки ден е един и същ: ставаш, закусваш, отиваш на работа или училище, прибираш се, вечеряш и си лягаш. И на другия ден същото. И на следващия… При някои хора обаче не е така. Повечето ми приятели явно не намират много смисъл в живота. Но при мен не е така. Всеки който попитам казва: "Офф… не искам да се прибирам вкъщи. Имаме много домашна, не ми се пише… Искам ваканцията никога да не свършва!". Но аз не мисля така. Защото може би другите си мислят, че няма да се случи нищо ново. Но аз очаквам всеки ден нещо ново….! Затова смисълът на живота е огромен.
Хрис [ … ]

Коледата е очаквана с вълнение от целия християнски свят. Макар че в дълбоката си същност той е религиозен празник, Рождество Христово често се чества в семеен кръг и придобива светски характер. За децата коледната сутрин е сбъдната мечта, за възрастните е повод  да бъдат малко по-добри и да осъществят нечия такава. Ето защо учениците също се вълнуваме от наближаването й и не можем да не я отбележим.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ