В долината:

или как Сома преброи лудите в Казанлък

"Няма невъзможни неща" - гласи една стара мъдрост. И това не са просто позитивни дрънканици. Вярно е! Проблемът е, че точната рецепта за сътворяването на невъзможното е скъсана и разпиляна на хиляди малки парченца в света и е много трудно да се сглоби и прочете. Но вероятно има и малцина посветени, които все пак знаят тайната, защото светът изобилства от примери за сбъднати невъзможности.
Главните действащи лица зад кадър

 

Според една друга теория обаче, няма никаква тайна, съответно и никаква тайна рецепта. Просто някой хора отказват да приемат наличието на бариери, или пък просто не ги виждат, затова и няма какво да ги спре, решат ли да се захванат с нещо.
Доколкото познавам Румен Сомов - Сома, той е тъкмо от тази порода хора. Ако някой наистина си направи труда да преброи всичко, с което той се занимава, едновременно, вероятно след прочита на списъка ще седне да си почине. Но Сома винаги изглежда така, сякаш до преди малко се е мотал, за да запази концентрацията си за онова, което върши в момента.

продължава>

Великден е първият по важност и големина православен празник. Той е подвижен, т.е. всяка година се чества по различно време, като винаги съвпада с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене.
Когато кажем Великден, го свързваме с разноцветно боядисаните яйца, както и с вкусните козунаци и кифлички, приготвени от някоя баба или за по-лесно закупени от близкия магазин.

продължава>

Мариана Мъгева - сама с пианото

Че Казанлък е град на таланти, се знае отдавна - художници, писатели и не на последно място музиканти. Понякога не се замисляме, че освен да се роди, за да порасне и укрепне, талантът има нужда и от верните учители, което от своя страна, си е също специален талант.Това прави Казанлък наистина специален град, в който млади таланти и учители се срещат, за да се роди изкуство.

продължава>

Казвал съм го няколко пъти, включително и на Милена Георгиева в един ден, когато с нея дълго говорихме, че в тази Долина има още една неизследвана загадка. За годините след Освобождението насам в Казанлък и Долината са се родили и работили близо 200 художници. Повода за онзи разговор беше не радостта от готовия отдавна ръкопис за бохемските часове на художника Иван Пенков, а пътят към Голготата на всеки автор - намиране на пари за изданието. От тогава минаха поне четири години и, дето се вика, радостта споходи всички. Тази книга вече е в ръцете ни и нейните открития заедно със споделените въздишки и радости ще пълнят всяка библиотека, която продължава да се чуди на моето съвсем дилетантско, но очевидно вярно!, откритие.

продължава>

Две момичета - дванайсетокласничките Стела Иванова и Диана Каварджикова, са се нагърбили с организацията на концерт. Задачата им е амбициозна - да осигурят за сцената артистите, а за залата - публиката. Концертът ще е на 12 април в голямата зала на дом на културата "Арсенал", а те разполагат с по-малко от месец. Пред момичетата обаче няма място за отстъпление, защото по-важно от всичко изброено до тук е целта им - да помогнат на учител.

продължава>

Още статии...

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ