В долината:

Човек трябва да е голям оптимист и да е безкрайно влюбен в живота, за да си избере сам псевдонима Щастливеца. Но на младия Алеко Константинов - юрист по образование, поет и писател по призвание и природолюбител по душа, този псевдоним приляга най-много. И именно като Щастливеца става известен за народа си. Роден е в Свищов на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г. в заможно семейство. Получава солидно образование последователно в Свищов и в Априловската гимназия в Габрово, в гр. Николаев, Русия и завършва право в Новорусийския университет в Одеса през 1885 г. Връща се в родината си с горещото желание да участва в съзиждането на държавността и правната система в освободена България. Но надеждите му са попарени.

продължава>

"Цялата поезия на Смирненски блика  от радост,
движение, пламък, възторг, от предчувствие за 
историческата победа на човечеството"
Георги Бакалов

Христо Димитров Измирлиев (Смирненски) е роден на 17 септември 1898 г.в град Кукуш, където получава първоначалното си образование. През 1912 г. започва Балканската война и българските войски освобождават Кукуш. Радостта на населението обаче е твърде кратка. След победата между балканските съюзници изникват разногласия, по вина на управляващите кръгове избухва Междусъюзническата война. Пред опасността от настъпващите гръцки войски жителите напускат Кукуш, градът е опожарен. Семейството на Димитър Измирлиев заедно с хилядите бежанци се отправя да търси спасение и препитание в София.

продължава>

произведената край Стара Загора ракета "Лоза -2" се харчи като топъл хляб в Латинска Америка и Молдова

Родно откритие, дело на специалисти от старозагорското дружество "Стройпроект" гарантира на селските стопани спасение на продукцията им от продължителните засушавания, обяснява аргументирано  управителят Христо  Крушарски.

продължава>

Ветерани на някога единния земеделски съюз посрещнаха в родната му Стара Загора  бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев, който е най-възрастният кандидат за народен представител.

Вирус от типа "Троянски кон" унищожил 90 страници от мемоарите на вицепрезидента Тодор Кавалджие /1997-2002 г/.
"Тъкмо бях стигнал до срещата си с агента на ДС, който се представяше за емисар на емигрантите в Гърция и нещо стана с екрана на компютъра. Изчезна всичко, напразно питах и разпитвах уж вещи хора, така и не успях да възстановя текста и сега се налага да започвам всичко наново...", разказа в Стара Загора 79-годишният заместник на президента Петър Стоянов. Въпреки напредналата си възраст радетелят за обединението на земеделците се включил в предизборната надпревара като водач на листите на БЗНС в Пловдив и Града на липите. Дал съгласието си след няколкократни молби защото се почувствал "омерзен от ченгенджийницата".

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ