В долината:

Евстати Бурнаски е български поет. Роден в пернишкото село Муртинци на 21 октомври 1922 г.
Живее и учи последователно в Брезник и Перник. През 1934 г. семейството му се премества в София и тук завършва Седма мъжка гимназия "Черноризец Храбър". През 1947 г. завършва ветеринарна медицина във факултета в Софийския университет. След завършването си започва работа като участъков ветеринарен лекар в село Мировци, Новопазарска околия. Година по-късно обаче е мобилизиран в армията и остава на задължителна военна служба 10 години.
През 1957 г. излиза първата му стихосбирка - "Песни по пътя". Премества се в литературната редакция на Военно издателство. В продължение на десет години е редактор и завеждащ редакция "Поезия", а след това е назначен в Групата на писателите към Министерството на отбраната. През 1967 г. е приет за член в Съюза на българските писатели. Евстати Бурнаски е почетен гражданин на Казанлък. 

продължава>

70 години от гибелта на партизанския командир Михаил Захариев (Манол)

Михаил Захариев Милев е роден на 10 октомври 1898 г. в с. Борисово, сега Манолово, Казанлъшко. През 1918 г. е приет за член на комунистическата партия. Участва в юнското антифашистко въстание 11-12 юни 1923 г., избухнало след 9-то юнския фашистки преврат, за което е арестуван. След атентата на 16 април 1925 г. в църквата "Св. Неделя" в София, поради опасност от провал и арести минава в нелегалност и година и половина броди из Балкана с четата на Иван Сариев от Калофер. Член на РК на БКП, през 1932 г. избран за съветник и за помощник кмет на комуната в родното му село. Многократно арестуван и инквизиран от полицията в периода 1932 - 1934 г.  Потърсен за да бъде отново арестуван, на 10 февруари 1942 г. успява да избяга и да се укрие в Балкана. Заедно с Марко Чернев, първият партизанин от този район, основават на 15 март 1942 г.  Голямоселската (Тъжанската) чета, прераснала от първи август 1943 г. в Първа дружина, на която той е командир и  временен командир на втория по численост партизански отряд в България "Васил Левски". Загинал в нощта на 21 срещу 22 септември 1943 г.

продължава>

 

Негово превъзходителство посланик Такаши Коидзуми

в категорията "организации", тази година почетен диплом получи  Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий"

За активен принос за насърчаване на приятелските отношения между Япония и България, с почетен диплом от японския министър на външните работи бе отличен казанлъчанинът Христо Стоянов. В качеството си на директор на Дом на културата "Арсенал", ръководител на фолклорен ансамбъл "Арсенал" и председател на Асоциацията за приятелство "Казанлък-Япония" в Казанлък, през годините Стоянов не веднъж е доказвал своето приятелство и подкрепа в укрепването на връзките между Казанлък и Япония. "Христо Стоянов поддържа и развива широк културен обмен на местно ниво с гр. Фукуяма, преф. Хирошима и гр. Мунаката, преф. Фукуока, както и чрез Асоциацията за приятелство "Казанлък-Япония". С дейността си той играе важна роля за засилването на връзките между България и Япония (посещения на високо равнище, популяризиране на японската култура и др.) и за задълбочаване на обмена между двете страни." - се посочва в почетния диплом.

продължава>

Лидия Николова гостува в Шипка по случай 100 годишнината от създаването на Съюза на българските писатели от Иван Вазов и негови сподвижници в средата на миналата седмица. Елитът на Шипка посрещна българската писателка-патриот, автор на единадесет книги, в художествената галерия на читалище "Светлина-1861". Лидия Николова представи историческия град своята последна книга "Шампанско за Пепеляшка", но присъстващите в залата успяха да се докоснат и до цялостното творчество на слънчевата Лидия Николова. Авторката бе представена от изтъкнатия шипченец Георги Георгиев, които е автор на сборника "Шипченци", който самата Николова нарече "един словесен венец за славата и величието на Шипка". Измежду гостите дошли да се потопят в необятното творчество, пъстрота и колорит на различните светове описани в единадесета книги на Николова, бе и 102-годишната Минка Чомакова.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ