В долината:
На 22 януари 2015 година внезапно почина полк. Иван Василев Личев. Казанлък загуби един голям командир, организатор и строител на много сгради в Казанлък, региона и страната. Казанлък загуби един приятел, достоен човек и патриот!
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

На 26 януари 2015 г. се навършват 110 години от рождението на поета, белетриста и преводача Тодор Харманджиев (1905 - 1993) Някога декламирах откъс от поемата на Тодор Харманджиев "Поколение", а после заобичах неговата мека белетристика.

продължава>

На главната улица "Генерал Столетов" в Павел баня, върху поолющената фасада на двуетажна стара сграда с No 22-24, е вградена скромна паметна плоча. Забързаните и угрижени минувачи отдавна не я забелязват, пък и името, изписано на нея, едва ли им говори нещо - особено на по-младите. А би трябвало! Защото то е на един от най-обаятелните учители и известно време директор на павелбанското училище - Димитър Дончев Петков, загинал едва 27 годишен в антифашистката съпротива.

продължава>

На 7 декември 2014 г. се навършват 105 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров. В малкото предпланинско градче Банско, в семейството на Елена и Йонко Въпцарови се ражда син. Волно е расъл малкият Кольо под блясъка на величествения Пирин и грижите на неговия баща Йонко, който на младини, заедно с поета Пейо Яворов участва в борбата за свобода на още поробения по това време Македонски край, и майката Елена, културна и образована жена от която бъдещият поет наследява интереса към литературата.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ