Честванията на 100-годишнината от Балканската война продължиха и в съседна Турция, на територията на Одрин. Казанлъшките тракийци посетиха за пореден път местата, свързани с българската история и предизвикващи искрен възторг от силата на българския дух.

продължава>

Някогашният химн на протестите от началото на прехода в България, "Вятърът на промяната" наду платна и сред племето на ромите-калайджии. Свидетели на това станаха поне петдесетина телевизионни оператори и фоторепортери, дошли по традация да заснемат атрактивното сборище за празника Тодоровден

продължава>

първият самолет, ползван за военни цели при Одрин

Както обичат да припомнят любезните историци тези дни се навършват 100 години от Балканската война, от превземането на Одрин на 11 срещу 12 март, което е върхът в тази война. И на българската храброст, естествено. Не веднъж съм чувал как моят дядо и неговият брат участват в превземането на Одрин и единият изнася на раменете си оръдие, а другият получава няколко рани. Те и двамата са доброволци от славния 23 пехотен шипченски полк, в който е майор и печално известният Иван Вълков. Засега само щабен офицер и автор на книгата "Източния сектор и обсадата и превземането на Одринската крепост". След 11 години майорът ще е генерал и военен министър.

продължава>

Освен че творят непрестанно, възпитаниците на школа "Арт линия" печелят и награди с произведенията си. само за началото на тази година те са участвали в 3 национални конкурса. А ето и наградените.
Шест годишната Тодора Матеева получи 3-та награда и статуетка от националния конкурс за детска рисунка "Трифон Зарезан", който се проведе в Сунгурларе. Моника Минева на 8 години и Герасим Костадинов на 10, пък са отличени със специални награди в Националния конкурс "Наследници на Дечко Узунов" Казанлък.
Петима от възпитаниците на школата пък бяха отличени в Националния конкурс "Обичам природата и аз участвам" София - Диляна Кръстева -12 г., Даяна Чолпанова - 12 г., Цветелина Василева - 8 г., Даниела Аврамова - 9 г. и Димана Чернева - 11г. 
Долина

Свободата води народа (на френски: La Liberte guidant le peuple) е картина от Йожен Дьолакроа, на която е изобразена Юлската революция и по-специално събитията от 28 юли 1830 в центъра на Париж. Жена, олицетворяваща Свободата, води народа напред над телата на загиналите, като в едната ръка държи знамето на френската революция, а в другата - мускет.

 

Когато г-н Фратю, блестящият оратор, герой от повестта на Вазов "Чичовци", "тържествено-високопарно, в тона на оная епоха", произнася култовата реч "Братя! Въздухът трепери!", тя се превръща в емблема на "Галерията от типове и нрави български в турско време".

продължава>

Началото на 2013 год. донесе нови отличия за децата от школа "Живопис" при ОДК "Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова. Въпреки краткия срок за подготовка, до края на месец януари децата от школата нарисуваха творби за 5 конкурса.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ