В свежото слънчево утро на 26 май, младият кинооператор Огнян Белчев закусваше на терасата на уютното кафене, граничещо с крайбрежния булевард Ла Кроазет в Кан. Гледката към морето, преливащо в златисто-розови отблясъци, бе възхитителна, но той не поглеждаше натам, погълнат от преглеждането на купчината вестници, които бе купил рано сутринта.

продължава>

"В топографията на българската литература има няколко места, където живеят български поети и писатели, които дават облика на нашата съвременна литература. Сред тях е и Румен Денев от Казанлък!" - думите са на поета Бойко Ламбовски.

продължава>

Седмица след като Община Павел баня връчи (посмъртно) Годишната литературна награда за стихосбирката "Отплаване към щастливия залив" на поета  Чони Чонев, в края на миналата седмица в село Габарево се състоя представяне на отличената книга.

продължава>

Миналия петък в Пенсионерския клуб на казанлъшкото село Бузовград, писателят Продрум Димов представи най-новата си книга "Път в безпътицата". Организатори на срещата с поета и белетрист бе НЧ "Възраждане-2014" с. Бузовград, с подкрепата на МЦР-Взаимопомощ.

продължава>

"В турското читалище смее се агата, а в енинското ежедневно репетира раята." Броженията в читалищната дейност в казанлъшка община като че ли не стихват от години. О време на време има някакво затишие,  което като че ли е по-скоро затишие пред буря или просто страх.

продължава>

"По време на своето гостуване в Казанлък, поетесата превърна галерията на "Искра" No 4 в своеобразна сцена, на която по изключителен жив, образен и неповторим начин изигра интересни моменти от своето творчество. Сред притихналата публика зазвучаха все още непубликуваните стиховете "Молитвеник в кухнята" и "Плачете момичета...". В последното стихотворение  Кондова симпатично иронизира различията между половете, показвайки тънък хумор, изпъстрен с проницателност и чувствителност: "писна ни от мъжки момичета, бради ни пораснаха". 

продължава>

"Убеден съм, че и тази книга е част от художествената история на народа и на неговата армия." В края на месец октомври ще бъде представена втората книга от "Военна проза" на тритомника "Храбростта и мъката на България". Съставител и автор на бележките и предговора на втората книга с военна проза е о.з. полковник Георги Георгиев. Организатор на инициативата е УС на Съюза на ветераните от войните в България.

продължава>

В Института за автомобилни инструктори студентите шумяха пред една от изпитните зали. Гошо Уискито стисна мъжествено зъби: редът му беше дошъл.
- Успех! - пожела му Галя и го млясна по бузата.
Галя беше единственото и, следователно, най-красивото момиче в курса. За нея се чакаше ред! Без това да важи за някои от професорите, разбира се.

продължава>

Залата на културно-информационния център на "Искра" No 4 в Казанлък се оказа тясна да побере множеството, дошло да научи нещо повече за една новоиздадена книга. Книгата на писателят и журналист с казанлъшки корени, потомка на известния род Балкански - Весела Василева. Журналистката беше в Казанлък, където представи своята трета поредна книга - "Поглед към миналото - моят казанлъшки род". Организатори на събитието бяха община Казанлък и ОБ "Искра". С представянето на книгата стартира и кампанията "Чети с мен" под патронажа на президента Росен Плевнелиев, която се проведе в следващите три дни в Казанлък - 26, 27 и 28 септември.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ