С двудневни международни стартове в Шипка и Казанлък, Българският колоездачен съюз и клуб "Лястовица 1905" откриха колоездачния сезон у нас.
Най-после Долината на розите в един типично казанлъшки спорт бяха домакини на критериуми, минали под знака на променливо и студено време и в отсъствието на българските асове на този спорт, които в момента „въртят педали" в Белгия и САЩ.
С 36 точки Борислав Иванов от пловдивския „Цар Симеон" взе етапната победа в Шипка на Лазаровден при мъжете.33-ма състезатели „въртяха'' малко над 50 км. из улиците на подбалканското градче при средна скорост 42 км. в час при слънчево и подходящо за състезание време. Именно Иванов взе купата за Пловдив на Българския колосъюз и след старта в Казанлък при мъжете след като оглави и крайното класиране.
С отлична и премерена „езда" със старт-финал булевард "Никола Петков" казанлъчанинът Владимир Коев - "Пиранята" спечели критериума в неделния ден след студено и дъждовно време навръх Цветница. Състезателят на клуб "Хемус 1896 - Вивело" /Троян/ се откъсна след третата обиколка и в 26-те доминираше до края.
"Лесно се откъснах на познато трасе. За мен тези над 60 км. е лека тренировка. Трябваше да внимавам за контузии и падане, предстоят ни стартове в чужбина - Черна Гора, Сърбия, Франция, Турция … Мозина смятаха, че ще откажа, но доказах че мога с труд, постоянство и упоритост!"- сподели след състезанието Владимир Коев.
Втори в крайното класиране от двата тура при мъжете бе Драган Спасич от „Железничар" /Ниш, Сърбия/, водени от известния мениджър Миролюб Кръстич-Кърле.
Именно Спасич бе и втори в Шипка с актив от 32 точки, трети и в крайното и в първия ден е завърналия се от Португалия -добричлията Красимир Василев.
Четвърти  с девет точки от първия етап е казанлъчанинът Данаил Петров /от „Боависта"-Португалия/.
Георге Стеванович от сръбския отбор „Железничар" взе купата след двудневната надпревара, следван от казанлъчанина Александър Алексиев, а трети е бургазлията Николай Иванов след над 20 обиколки на улиците "Генерал Радецки", покрай училище „Кулата" и булевард "Никола Петков".
41 състезатели стартираха при Юношите старша възраст от над 16 клуба.
„Имайки предвид трудната зимна подготовка и липса на качествени маршрути за критериум съм доволен. Гръбнакът на националите е от казанлъчани, които и днес доказаха класата си!" - коментира Живко Димитров - национален селекционер и треньор на "Лястовица".
Близо 170 състезатели от над 20 клуба уважиха първата за годината двудневна проява за купите и паричните награди на БКС. Мнозина се отказаха от обиколките из казанлъшките улици, поради мокрото трасе, студеното време и дупките подобни на „лунни кратери" и подходящи за планинско трасе. Все пак от „Лястовица 1905" положиха усилия по маршрута от над 1 км. всяка обиколка да бетонират дупките, почистят улиците и обозначат трасето.
Състезанията от календара на БКС продължават с мемориалната купа "Георги Коев" на 7 април в град Шипка /критериум/ и изкачване на високопланинските участъци към Бузлуджа.
Долина

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ