"В новия програмен период, традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа"


"Производството на българско розово масло, розовите насаждения се възстановяват, бележат траен тренд на увеличаване на площите с българската маслодайна роза.", каза на брифинг пред журналисти в новооткрития кореспондентски пункт на БТА в Казанлък министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
"България задоволява 40 % от световното търсене на розово масло. За първи път от тази година в новия програмен период, традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на компенсаторните плащания в Програмата за развитие на селските райони.", допълни още Танева.
Министърът на земеделието подчерта още, че всеки производител, който има насаждения от българска маслодайна роза - традиционен сорт, може да получи допълнително плащане за това, че е съхранил традиционните български сортове.
"Отделно от това всеки от производителите на българска маслодайна роза за цвят може да участва по общо шест мерки в Програмата за развитие на селските райони, която получи вече одобрение. Като преди това стартирахме за първи път и отворихме новата Програма с мярка 4.1.Добрата новина е, че по тази мярка, чийто срок изтече в понеделник, има подали заявления за подпомагане, за създаване и на нови насаждения с българска маслодайна роза", допълни още министър Танева. 
На зададен въпрос от журналисти за предстоящите съкращения в Института по розата, Танева заяви, че съкращенията на всякъде в системата за независимо от кой институт става въпрос няма нито един научен работник. 
Министър Десислава Танева бе сред официалните гости на кулминацията в Празник на розата 2015 - Карнавалното шествие.    

Яница Станчева

- бр. 24, в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ