"Розата е най-разпознаваемият български символ, а добивананото от нея розово масло е най-доброто в света и ние сме длъжни да защитим това световно постижение на България.", каза държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Града на розите. Той се включи в кулминационното карнавално шествие, което премина по улиците на града и бе част от програмата на 112 Празник на розата.
"В България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания." каза още Президента Плевнелиев.
Росен Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика действие".
Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
На въпрос на журналисити как ще реагира България ако НАТО или Русия решат да предприемат военни действия. В качеството си на Главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев категорично заяви, че никой никого няма да напада. Има достатъчно форуми и механизми за сътрудничество между НАТО и Русия, има и достатъчно мостове и варианти на сътрудничество.
"Като главно командваш заявявам, че НАТО няма такива планове и няма и да има. НАТО е отбранителен съюз и продължава да бъде такъв. Никой няма намерения да напада никого.", категорично заяви Президента пред журналисти в Казанлък преди да се включи в празничното шевствие.
Тазгодишният фестивал на розата в Казанлък беше под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която лансира идеята, че празникът трябва да влезе в списъка на световното нематериално наследство.

Яница Станчева

- бр. 24, в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ