- сн. cross.bg

Председателят на столетницата Михаил Миков заяви, че БСП е отворена за диалог с коалиции за местните избори, стига това да става на базата на лявата политика в местната власт


Казанлъшките социалисти Николай Терзиев - председател на БСП-Казанлък, Александър Минчев, Иван Гороломов и Васил Самарски - председател на областния съвет на БСП бяха делегати на 48-ия конгрес на БСП. Партийният форум се състоя вчера в зала 1 на НДК в София. 
Началото на Заседанието на 48-ия конгрес на БСП бе даден от лазарките на ансамбъл "Здравец". 
Партийният Форум бе открит с политически доклад на лидера на Българската Социалистическа партия Михаил Миков. Докладът на партийния лидер обхвана актуалната обстановка в страната и задачите на партията за предстоящите местни избори през есента.
"Икономическата и финансова криза наложиха през последните години тежки последици за България, защото правителството не е направило нищо за тяхното преодоляване. За това днес, нуждата от левица, от силна държава, справедливост и равенство, все повече се налага, защото социалната държава не се е реализирала.", заяви Михов в доклада си.
"Стига манипулации на общественото съзнание, подмяна на най-новата ни история. Стига сме превръщали здравето и живота в стока. Стига неграмотност и мизерия, проектирана демокрация, вместо политическо представителство - демокрацията не е равна на капитализъм. Стига разделение, историческо, етническо, религиозно. Обществото е жадно за справедливост. "БСП-лява България" може да даде това на българските граждани. Време е за справедливост.", призова лидера на БСП Михаил Миков от трибуната на зала 1 на НДК.
Лидерът на социалистите в своя доклад подчерта, че БСП е отворена за диалог за коалиции за местните избори.
"Прочетете нашата платформа за местните избори и ако ви харесва, да започваме разговорите. Всички извън "БСП-лява България" - ние сме отворени за диалог, стига това да става на базата на лявата политика в местната власт." . 
В речта си Михаил Миков разкритикува управлението на ГЕРБ за рестриктивната политика. Той призна тежката загуба на предсрочните избори, но бе категоричен че БСП трябва да бъде лявата алтернатива в местния вот. 
На партийният форум, който се проведе на Цветница социалистите очертаха политиката на БСП в местната власт в резолюция. Като свои приоритети те посочиха - повече заетост и доходи, сигурен живот за хората и тяхното имущество, равен достъп до образование и здравеопазване, граждански контрол и социално отговорна местна власт.
Делегатите на конгреса утвърдиха документите за предстоящите избори. В политическата декларация се настоява правителството да се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия. 
Беше прието и обръщение за 70-ата годишнина от победата над фашизма.
Конгресът гласува и редица промени в устава на партията. 
Над 150 акредитирани журналиста отразяваха работата на 48-ия конгрес на социалистите.

Яница Станчева
- бр. 15 на в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ