От този понеделник в казанлъшката художествена галерия могат да се видят картините на едни от най-изявените български художници, майстори на акварела. Картините принадлежат на различни художници, събрани в една обща изложба, която носи името "Майстори на акварела".

Изложбата е съвместна между Градска художествена галерия - Стара Загора и Художествена галерия - Казанлък. Тя ще остане в града на розите в залите на казанлъшката галерия до 3 август. В нея са изложени общо 35 картини на някои от най-известните български художници в периода от края на ХIХ до началото на ХХI век, работили с техниката на акварела.

Сред тях личат имената на изявените казанлъшки художници Дечко Узунов, с пет акварела на голи тела; Димитър Чорбаджийски - Чудомир, с картината си "Клюкарки", Теньо Пиндарев с пейзаж от Средни Родопи, както и картината "Портрет на момиче" рисувана от Мара Чорбаджийска. Пейзажът и портретът преобладават в настоящата изложба.

Идеята, която носи тя е посетителите да могат да се доближат до характера на творческата природа на някои от нашите големи майстори на акварела. 35-те картини изобилстват от меки цветове и форми, оставяйки техния наблюдател потопен във водовъртеж от чувства и емоции. Преминавайки през всяка картина, посетителят не само има възможност да се наслади на майсторските ръце на нейния създател. Посетителят не просто наблюдава, той съпреживява всяка една творба потапяйки се от свят в свят от цвят в цвят...

Дошлите в казанлъшката галерия могат да се насладят още на творбите на Константин Щъркелов, Киро Николов, Васил Димов, Никола Маринов, Никола Кожухаров, Никола Петров. Със свои картини присъстват още Александър Петров, Бенчо Обрешков, Георги Баев, Любен Зидаров.

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ