Нетрадиционен подход за участие в тазгодишната националната инициатива "Четяща България", избраха от ениското читалище "Братство". Дните на четенето, те ще отбележат с поредица от спектакли "Аз, Бай Ганьо" по Генчо Китипов в Казанлък и Енина в дните между 23 и 25 април.

Първият от тях бе изнесен пред учениците от 4 клас на ОУ "Паисий Хилендарски" в Казанлък в началото на тази седмица. Спектаклите и представянето на книгата на краеведа д-р Генчо Китипов "Аз, Бай Ганьо" са посветени на 150-та годишнина от рождението на авторът на сатиричните фейлетони Алеко Константинов, чийто обединяващ образ е Бай Ганьо. Един от изпълнителите на спектаклите е петокласникът от енинското училище "Хр. Ботев" Мариян Стоянов.
За енинци, Бай Ганьо е близък и защото физическият му прототип - Ганьо Сомов е тъкмо от Енина. В рамките на един учебен час четвъртокласниците от ОУ "П. Хилендарски" имаха възможност за научат повече за реалната личност, станала основа на емблематичния герой, описана в краеведския труд на д-р Генчо Китипов "Аз, Бай Ганьо" на земята и в небесните селения. Книгата на д-р Китипов, който също е родом от Енина е плод на дългогодишен проучвателски труд. Чудомир провокира на времето Китипов да напише книга за физическия прототип на Бай Ганьо. Тогава в Енина е имало живи много негови съвременници, а също и синът му Христо Ганев Сомов. Една част от правнуците на Ганьо Сомов, издирени от д-р Китипов са хабилитирани преподаватели и асистенти във висши учебни заведения, лекари, инженери, учители. Илюстрациите в книгата са дело на Румен Сомов.
Първото представление на спектакъла "Аз, Бай Ганьо" беше тъкмо в ОУ "П. Хилендарски" - в него учат двама от най-малките потомци на Ганьо Сомов - четвъртокласникът Георги Христов и сестра му Росица, която е в шести клас, сподели за решението си Аня Дерменджиева - секретар на читалище "Братство" - Енина. Като подарък те получиха книгата на краеведа Генчо Китипов "Аз, Бай Ганьо" и копие от оригинална снимка на техния прародител, направена навремето от Петър Топузов и съхранена от Чудомир.
Долина

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ