В долината:

Европейският парламент разгледа доклада за европейска стратегия за равенство на половете и права на жените в пленарната зала в Страсбург. Дебатът продължи над два часа и предизвика противоречиви реакции в залата. Дискусията предполагаше дебат за огромната разлика в заплащането между мъжете и  жените, достъпа на жените до пазара на труда и тяхната заетост, но прерасна в спор за правото на аборт и ин витро зачеването.  

продължава>

Членовете на ЕП призоваха в резолюция от 19 май за справяне с нарастващата резистентност на хора и животни към антибиотиците, по-отговорно използване на съвременните методи за лечение и насърчаване на иновациите. Евродепутатите отбелязват, че инфекциите, свързани с медицинското обслужване, засягат 8?12% от пациентите, приети в болници в ЕС. Всяка година 37 000 души в ЕС умират вследствие на такива инфекции, което натоварва допълнително ограничените бюджети за здравеопазване.

продължава>

От 31 март 2018г. ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили устройства eCall. Устройствата автоматично ще изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи.

продължава>

семинар с участието на Синдикалната федерация на служителите в МВР се проведе в Брюксел
Семинар на тема "Сигурността - ключът към бъдещето на Европа" се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на евродепутата Илияна Йотова. Мероприятието бе организирано от Йотова, която в  качеството си на зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи организира срещата в Брюксел в сътрудничество със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Европейския полицейски съюз (ЕПС).

продължава>

Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки. За това настоя Европейският парламент на 29 април. В резолюция, приета от ЕП, се призовава за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ